PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Alen Šeranić: Ispratiti zdravstveno stanje nakon treniranja, a potom razmišljati o nastavku takmičenja

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS-a naglasio je da je najvažnije odgovorno ponašanje i poštivanje mjera.

Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske u intervjuu za Anadolu Agency (AA) rekao je da ne očekuje pogoršanje epidemiološke situacije na području bh. entiteta Republika Srpska, ali da očekuje pojedinačna žarišta.

Rekao je da je od juče dozvoljeno održavanje treninga profesionalnih sportista, škole sporta za djecu uz jasne mjere i preporuke na koji način je to moguće, čime je nastavljena relaksacija mjera u sedmičnim fazama.

Prema riječima Šeranića nemoguće je predvidjeti svaku životnu situaciju, a da nakon relaksacije mjera pristižu i povratne informacije sa terena, na osnovu čega se pokušavaju pronaći najbolja rješenja uz koja će ljudi biti zaštićeni, a da se život i razni procesi nastave odvijati. Faza relaksacije mjera trajaće do kraja maja, nakon čega će uslijediti procjene uz epidemiološki i inspekcijski nadzor.

Njegov stav da je prvo potrebno ispratiti zdravstveno stanje profesionalnih sportista nakon nastavka treninga pa tek onda razmatrati nastavak takmičenja prošle sedmice izazvao je brojne komentare o tome kako je “ugasio” odnosno “koči” Premijer ligu BiH u fudbalu.

“Mi smo dali mišljenje sa aspekta javno-zdravstvene struke i onoga šta mislimo da bi bilo poželjno, u ovom trenutku kada razgovaramo o tome da radimo u narednom periodu. Kako i na koji način će odlučiti ministarstva sporta koja se definitivno bave tom problematikom mi nismo nadležni za sport i nismo uključeni u pripreme sportskih kalendara, sportskih takmičenja i ne znamo na koji način se to svakako odvija, ali javno-zdravstvena preporuka naša je takva kakva jeste. To je mišljenje, ukoliko neko želi i misli da treba drugačije da postupi, to je stvar onoga ko određuje tu vrstu pitanja. Ali, mislim da prvo treba da ispratimo kako i na koji način će profesionalni sportisti odrađivati svoje treninge i kakva će biti problematika po tom pitanju pa tek onda, po meni, da se razmišlja o održavanju, da tako kažem, redovnih profesionalnih ciklusa”, rekao je Šeranić.

Naglasio je da je na ministarstvima sporta da definišu ovakva pitanja.

“U narednom periodu vidjećemo kako i na koji način će se stvari dešavati. Međutim, s obzirom da govorite konkretno o fudbalu, svakako su drugačije prakse i u zemljama u Evropi i drugačije se javno-zdravstveno postavljaju prema svoj toj problematici, ali nemojte zaboraviti da imamo i druge kolektivne sportove, imali smo poziv iz Rukometnog saveza i razgovarali smo o toj temi, tako da stvar je organizacija, saveza, ministarstava nadležnih za ta pitanja”, naveo je Šeranić.

Izvor: Anadolija

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P