PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Plus i minus 8. kola PLBIH

U rubrici “Plus i minus” u kratkim crtama pročitajte pozitivne i negativne utiske nakon 8. kola PLBIH.

Plusevi

 

+1. Tuzla City na prvoj poziciji

Ekipa Tuzla City je ostvarila pobjedu na gostovanju kod Širokog Brijega rezultatom 1:3 i tako izbila na lidersku poziciju na tabeli nakon osam odigranih kola. Vojo Ubiparip je već drugo kolo u nizu postigao 2 gola na utakmici i trenutno je prvi strijelac lige sa 8 golova (4 penala). Tuzlu u narednom kolu očekuje derbi sa Sarajevom koje ima jednak broj bodova na drugom mjestu.  

+2. Sarajevo perfektan domaćin 

Aktuelni šampion i osvajač Kupa možda ne igra jednako atraktivno kao što je to bio slučaj u prošloj sezoni, ali na domaćem terenu za sada su nepogrješivi. Sarajevo je pobijedilo Zvijezdu 09 rezultatom 2:0 i zadržalo perfektan učinak na domaćem terenu od pet pobjeda na pet utakmica, uz gol razliku 10:2. Redom su savladali Zrinjski, Slobodu, Radnik, Velež i Zvijezdu 09.

+3. Pobjednički niz Radnika

Radnik je na negativan niz od tri poraza odgovorio sa tri uzastopne pobjede sa kojim su se vratili na petu poziciju na tabeli. Bijeljinci su jedina ekipa koja je na posljednje 3 utakmice sakupila 9 bodova, a podatak je još fascinantniji ako se zna da na tim utakmicama nisu primili nijedan gol. Pobijedili su Mladost 3:0, Velež 0:1 i Zrinjski 1:0.

+4. Čelik napokon proradio na Bilinom Polju

Na debiju novog trenera, Marka Babića, prekinuta je negativna serija zeničkog Čelika na domaćem terenu. Tek u četvrtom pokušaju u ovoj sezoni, fudbaleri Čelika uspjeli su postići pogodak na Bilinom Polju. Strijelac je bio Haris Dilaver a gol je bio dovoljan i za prvu domaću pobjedu u novoj sezoni protiv ekipe Mladosti DK. Gol-razlika Čelika na četiri domaće utakmice sada je 1:2.

+5. Sloboda bez plata i bez treninga do pobjede

Fudbaleri Slobode mjesecima nisu primili platu zbog čega su na reprezentativnoj pauzi stupili u štrajk, odnosno odbili su trenirati. Prije utakmice protiv Borca obavljena su tek dva treninga, što znači da su napravili pauzu u trenažnom procesu od nekih 10-ak dana, ali to im nije smetalo da savladaju Borac 3:1 i dođu do šeste pozicije na tabeli nakon osam odigranih kola.

 

Minusi

 

 -1. Široki Brijeg izgubio, Ćorić podnio ostavku

Široki Brijeg bilježi najgori ulazak u sezonu od kada se igra Premijer liga BiH. Samo jedna pobjeda u prvih osam kola i deveto mjesto na tabeli govori da ozbiljna kriza drma tim koji se smatra dijelom “velike četvorke” fudbala u našoj zemlji. Denis Ćorić je podnio ostavku poslije poraza od ekipe Tuzla City, a to znači da je njegov nasljednik , Toni Karačić, već treći trener Širokog u ovoj sezoni.

-2. Mladost i dalje bez gola

Ibro Rahimić je protiv Čelika debitovao kao trener Mladosti u svom drugom mandatu, ali ekipa nije uspjela ostvariti pozitivan rezultat pa čak ni postići pogodak i prekinuti negativan niz. Mladost nije postigla pogodak na 5 uzastopnih utakmica (Tuzla City, Borac, Radnik, Zrinjski, Čelik), i definitivno se može govoriti o ozbiljnoj krizi u svim dijelovima tima, a naročito u napadu.  

-3. Komičan autogol Runića

Borac je poražen na gostovanju kod Slobode rezultatom 3:1, a posljednji pogodak na utakmici spada u kategoriju najbizarnijih i najkomičnijih koje smo vidjeli ikada u Premijer ligi BiH. Iskusni stoper Nebojša Runić nije vidio da je Mladen Lučić izašao sa svog gola, i u pokušaju da mu vrati loptu poslao ju je u svoju mrežu sa nekih 40-ak metara. Gol koji najbolje opisuje igru Borca u Tuzli.

-4. Zrinjski neprepoznatljiv na gostovanjima

Trener Zrinjskog, Hari Vukas, konstatovao je nakon utakmice protiv Radnika da je njegova ekipa izgledala bolje nego na nekim ranijim gostovanjima u ovoj sezoni. Ni to nije bilo dovoljno da njegova ekipa izbjegne poraz u Bijeljini (1:0), i nastavi sa blijedim partijama na gostovanjima u ovoj sezoni. Zrinjski je na 5 gostovanja ostvario tek jednu pobjedu i postigao 2 gola (Mladost 0:2), što je skroman učinak za ekipu koja je jedan od favorita za titulu prvaka Bosne i Hercegovine.

-5. Sudije direktno uticale na rezultat

Irfan Peljto je jedan od najboljih sudija u ligi, ali na utakmici Široki Brijeg – Tuzla City dosudio je u najmanju ruku diskutabilan penal za gostujuću ekipu koja se tim golom vratila u utakmicu nakon negativnog razultata. Ermin Sivac je poništio regularan gol Veleža pri vodstvu domaćih protiv Željezničara 1-0 (na sugestiju sudije iza gola Elvisa Mujića), a onda je (možda kao vid kompenzacije) propustio svirati penal za goste u posljednjim sekundama utakmice.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P