PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Dobri nastupi naših predstavnika u Konferencijskoj ligi

Naši predstavnici u Konferencijskoj ligi su upisali dvije pobjede i remi.

Fudbaleri Sarajeva remizirali su bez golova na gostovanju u Moldaviji kod Milsamija na otvaranju UEFA Konferencijske lige.

Sarajevo je kao veliki favorit dočekalo utakmicu protiv Milsamija i u takvoj konstalaciji snaga otvoren je duel. Od samog starta bordo tim je preuzeo inicijativu i redale su se prilike pred golom domaćih.

Već u četvrtoj minuti Mirko Oremuš je šutirao neposredno pored gola Milsamija. Nakon toga dobre prilike imali su Matthias Fanimo i Krste Velkoski koji šutira preko gola.

U 19. minuti Fanimo je prošao sjajno i šutirao sa velike distance, ali je pogodio prečku. No, najbolju priliku bordo tim dobio je u 29. minuti.

Nakon što je Fanimo oboren u kaznenom prostoru, dosuđen je penal, ali je Timbur odbranio šut sa bijele tačke Krste Velkoskog. Uprkos velikoj inicijativi bordo tima, završen je prvi dio bez golova.

I drugi dio igre donosi inicijativu gostiju. Prvi je zaprijetio u 50. minuti Anel Hebibović, ali je šutirao preko gola.

Uslijedio je nešto mirniji dio igre, a onda su pokušavali Kurdić i Oremuš za bordo tim. Ipak, golova nije bilo.

Najbolju priliku za za Milsami u drugom poluvremenu bio je šut Istratija, koji je otišao visoko preko gola Kanurića. Igrao se 73. minut.

Do kraja susreta Sarajevo je imalo inicijativu, ali nije uspjelo doći do pogotka koji bi mnogo značio uoči revanša na Koševu.

Fudbaleri Veleža apsolutno zasluženo nakon preokreta slavili su rezultatom 2:1 protiv Colerainea u prvom pretkolu UEFA Konferencijske lige.

Velež je dočekao Evropu nakon više od 30 godina i na Grbavici je večeras bio pravi fudbalski festival. U odličnoj atmosferi Rođeni su dočekali Coleraine iz Sjeverne Irske, a na kraju domaći navijači su imali razlog za slavlje.

Krenulo je užasno za Velež. Već u devetoj minuti Ben Doherty je pogodio za 0:1. To je bila jedina prijetnja gostiju iz Sjeverne Irske. Gol nije obeshrabrio izabranike Feđe Dudića, već su zaigrali neuporedivo bolje.

Veliku šansu u 14. minuti imao je Nemanja Anđušić, ali je iz situacije bolje od penala šutirao visoko preko gola. Redale su se šanse pred golom Colerainea, pa su tako prijetili Radovac, Brandao i Zeljković, no bez promjene rezultata.

Poravnanje Veleža stiže u 36. minuti. Nakon igranja rukom, dosuđen je penal za Mostarce, a siguran je sa bijele tačke bio Brandao. To je bio rezultat prvog dijela.

Nastavak susreta donosi još ofanzivniju igru Veleža i opsadu gola. Zeljković je na otvaranju drugog dijela zaprijetio sa distance, a onda je isto učinio i Tarik Isić, ali je štoper Rođenih sa tridesetak metara šutirao tik pored stative.

U 66. minuti vidjeli smo najvažniji detalj susreta. Lyndon Kane je rukom izblokirao šut poput golmana, a sudija iz Turske ga je odmah direktno isključio i pokazao je na bijelu tačku.

Brandao je ponovo bio i više nego siguran sa bijele tačke i nastala je erupcija oduševljenja navijača Rođenih na Grbavici.

Do kraja susreta Velež je smirio tempo igre i ‘stao na loptu’. Nije bilo srljanja u igri Dudićevog sastava, već su željeli i uspjeli mirno privesti meč kraju. Za kraj izdvaja se stopostotna šansa za Samira Radovca koji je glavom šutirao iz peterca direktno u golmana gostiju. Meč je završen rezultatom 2:1 tako da Mostarci imaju gol prednosti uoči revanša u Sjevernoj Irskoj.

Široki Brijeg je u prvom meču prvog pretkola Konferencijske lige večeras na Pecari uspio savladati albansku Vllazniju sa sigurnih 3:1 i tako već zakoračiti u drugo pretkolo ovog novog takmičenja

Sjajan meč je odigrao Široki, ali je utisak na kraju u manjoj mjeri pokvario primljeni gol u sudijskoj nadoknadi kada je Vllaznija imala čak i igrača manje.

Veliku dominaciju Širokog Brijega gledali smo od samog početka utakmice, a tim Tonija Karačića je već u prvih 20 minuta stvorio veliki broj šansi.

Prijetili su Vujnović, Jurilj i Begić, ali je briljirao Zogović na golu Albanaca i spašavao Vllazniju.

Potom su gosti imali sjajnu šansu u 19. minuti, ali je Hoxhaj glavom s pet metara šutirao pored gola. Bio je to samo jedan “bljesak” gostiju, a nakon toga se ponovo igra preselila na njihovu polovinu.

Jurilj je u 40. minuti imao novu šansu, ali je glavom promašio metu. Tri minute poslije dosuđen je penal za Široki, a sigurno ga je izveo Mato Stanić i doveo Široki u vodstvo od 1:0.

U sudijskoj nadoknadi prvog dijela Hoxhaj je imao još jednu šansu za albanski tim, ali ga je fenomenalno izblokirao Jurić.

Drugo poluvrijeme je počelo sjajnom šansom za Ikića u 49. minuti, ali nije je iskoristio napadač Širokog. U 52. minuti opet nije bilo spasa za Vllazniju, pošto je dosuđen novi penal za Široki.

Opet je odgovornost preuzeo Stanić i pogodio za 2:0. Tako je Široki Brijeg sebi obezbijedio mirno drugo poluvrijeme.

Sredinom drugog dijela viđena je po jedna prilika na obje strane, ali napadači su se spetljali u završnici pa su one propale.

Zbog toga je tempo igre ubrzo opao, a Širokobriježani su ciljano prepustili loptu gostima iz Albanije, koji se ni u toj konstalaciji snaga nisu najbolje snašli. Do kraja je Široki uspio doći do još jednog gola i praktički već zakoračiti u drugo pretkolo Konferencijske lige.

Tačku na utakmicu je golom za 3:0 u 76. minuti stavio rezervista Lukić, a pogodio je nakon lijepog ubačaja Medića s desne strane. Nažalost po Široki, Vllaznija je u nadoknadi, u 92. minuti, došla do gola i smanjila na 3:1 te oživjela nadu u prolazak dalje.

Treba napomenuti i to da je Vllaznia meč završila s igračem manje pošto je u 89. minuti crveni dobio Krymi. Inače, na meču je viđeno 16 žutih kartona te taj jedan crveni…

Revanš meč u Albaniji igra se za sedam dana.

Izvor: SCSport.ba

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P