PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Zrinjski se vraća u vrh, a Sarajevo i pored boda ima dosta neriješenih pitanja pred derbi

Osvrt na zaostale utakmice četvrtog kola Premijer lige BiH.

Konačno je kompletirano i četvrto kolo PLBiH, sinoćnjim utakmicama između Širokog Brijega i Sarajeva, odnosno Zrinjskog i Zvijezde 09. Dueli Širokog i Sarajeva s pravom se već godinama nazivaju derbijem, ali može se reći da sinoć nisu opravdali taj epitet. Najveći razlog zašto je to tako je veliki broj povreda i izostanaka, prije svega u ekipi Sarajeva. Lazić, Gavrić, Oremuš, Rahmanović, Tatar, te od ranije povrijeđeni Stanojević i Pidro, igrači su koji bi sigurno bili u prvih 11 da su zdravi, pa je evidentno sa kakvim se problemima susreće Husref Musemić iz kola u kolo.

Sa druge strane, izostanak kapitena u bilo kojoj ekipi je uvijek hendikep, a Dino Ćorić je izuzetno bitna karika godinama unazad u ekipi Širokog Brijega. Prema natpisima u medijima, Dražen Bagarić je na izlaznim vratima, a sinoć nije bio u sastavu zbog povrede. Roviti Hrkać i Jović su ipak smogli snage za svih 90 minuta.

Sastav Širokog Brijega je, ako se uzmu u obzir izostanci i povrede, bio očekivan, s tim što je (možda) iznenađenje predstavljao Barišić na lijevom beku. Ideja trenera Ćorića je vjerovatno bila da defanzivniji Barišić pokriva ofanzivno orjentisanu desnu stranu Sarajeva, na kojoj su trebali biti Šabanović i Hebibović. Međutim, Musemić je tu pripremio iznenađenje, pa je Hebibovića pomjerio u sredinu, a najviše se na desnoj strani pojavljivao kapiten Krste Velkoski.

Pretpostavka je da je Hebibović trebao na neki način pronaći prostor u sredini, odnosno iskoristiti potencijalni okomiti pas koji bi izbacio kompletnu odbranu i stvorio situaciju jedan na jedan sa golmanom Zlomislićem. Problem sa tim eksperimentom je što ni Đokanović ni Mustafić nisu veliki kreativci, već su još uvijek više orjentisani na defanzivni dio igre, dok je najkreativniji igrač sinoć u ekipi, Krste Velkoski, lutao po terenu. Trud mu se ne može zamjeriti, ali vjerovatno ni njemu, ni Musemiću, ali ni Hebiboviću, još uvijek nije jasno šta su trebali igrati.

Odlika velikih trenera je da eksperimentišu, da probaju sa nečim novim u igri, i Musemiću sa te strane svaka čast, jer nije bilo lako igrati bez sedam igrača iz prvih 11. Ipak, ako već eksperiment nije uspio, mogao je probati sa nekom drugom varijantom, ali na kraju je rezultat najbitniji, a bod sa šest U21 igrača u prvih 11 u Širokom Brijegu je veliki kao kuća.

Široki Brijeg je igrao svoju standardnu, napadačku igru, kakvu gaji godinama unazad. Trener Denis Ćorić je već nekoliko godina u klubu kao trener, a bio je tu i kao igrač, zna kako klub diše, svjestan je njegove veličine i s pravom je zaslužio šansu da bude glavni trener. Evidentno je da posjeduje znanje ali i da mu fali malo iskustva, kao i nešto širi roster. Gol u posljednjoj minuti protiv Slobode, kao i prokockanih 3:1 protiv Željezničara, mogu se pripisati tom neiskustvu i dijelom nedostatku sportske sreće.

Ćorić teži napadačkoj igri, želi da se nadigrava sa svakim i to njegova ekipa i čini, ali nekada zbog toga ispašta defanziva i popušta koncentracija u određenim trenucima. Sarajevo je sinoć moglo iskoristiti nekoliko takvih situacija, ali nije bilo dovoljno kvaliteta u završnici. Širokobriježani su, pogotovo u drugom poluvremenu, stvorili nekoliko fantastičnih prilika, ali opet nisu imali sreće da odličnu igru krunišu barem jednim golom. Tu dolazimo do problema širine rostera i igrača koji su van forme, jer, osim sinoć povrijeđenog Bagarića i Jurića koji je počeo utakmicu i koji nikako ne može da uhvati formu, domaćini nisu imali napadačku opciju sa klupe. Toni Jović se za sada pokazao kao pojačanje na krilu, a vidjećemo da li će novi napadač Širokog, Viktor Angelov, opravdati očekivanja.

Zrinjski je u Mostaru opravdao ulogu favorita i sa laganih 3:0 je slavio protiv ekipe iz Etno sela Stanišići, a prema izjavama trenera, pobjeda Zrinjskog je mogla biti i uvjerljivija. Zrinjski je uspio ostvariti svoj cilj i odigrati utakmicu “onoliko koliko mu treba”, a gosti su im u tome izuzetno pomogli. Zvijezda je u dosadašnjih pet odigranih utakmica prikazala dopadljiv fudbal, sa puno mladih igrača u sastavu, ali sreća ih nikako nije pratila.

Kako je trener Boris Savić sinoć izjavio, ovo je bila prva utakmica u kojoj se oni nisu “ništa pitali”, i iskoristio je priliku da pohvali ekipu Zrinjskog, kao i svog mladog golmana Strahinju Manojlovića. Manojlović je rođen 11. augusta 2002. godine, a od početka sezone je prvi golman Zvijezde 09. Bez obzira na 13 primljenih golova, poslije velikih grešaka u svojoj prvoj utakmici u PLBiH, Manojlović je iz kola u kolo sve bolje, a sinoć je u nekoliko navrata odlično intervenisao protiv viceprvaka, i sigurno da pokazuje potencijal za puno veće klubove od Zvijezde 09.

Zrinjski je uspio u prvom poluvremenu postići dva gola i do kraja je kontrolisao utakmicu, bez puno trošenja igrača. Ono što može da raduje i trenera Vukasa i navijače Zrinjskog je dobra igra Pere Stojkića, pogotovo zbog činjenice da je Rugašević van stroja ali i da je Stojkić puno ofanzivniji od Rugaševića. Još jedna stvar koja može radovati Mostarce je odlična saradnja Šovšića i Čurjurića u veznom redu, iako su mnogi bili skeptični na početku sezone.

Zamjena za Irfana Hadžića, Petar Kunić, sinoć je upisao svoje prve minute, ali nedovoljno za bilo kakav komentar. Zrinjski se uspio vratiti nakon europskih nastupa i uhvatiti priključak sa vrhom tabele, dok će se Zvijezda 09 do kraja sezone grčevito boriti za opstanak.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P