PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Samba u Premijer ligi BiH: Domaći klubovi najviše dovode Brazilce

I pored svih problema koji pogađaju klubove u BiH, u najvišem rangu bh fudbala zaigrao je 181 igrač iz 45 različitih zemalja.

Često možemo čuti kako je Premijer liga BiH “najgora liga na svijetu”, kako nikome nije zanimljiva i kako niko ne želi da igra u našoj zemlji. Naravno da stvari nisu tako crne, ali su isto tako i daleko od idelnog. Neuslovni stadioni, loša infrastruktura, neredovne plate, problemi sa dobijanjem radne dozvole i još mnogo faktora razlozi su zašto se strani igrači teško odlučuju za dolazak u Premijer ligu BiH.

Ipak, i pored svega toga, u najvišem rangu bh. fudbala zaigrala su 182 igrača iz 45 različitih zemalja. U ovu brojku nismo uključili igrače koji dolaze iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore, jer je od početka zajedničke Premijer lige BiH kroz istu prošao veliki broj igrača iz ovih zemalja i bilo bi ih jako teško nabrojati. Također, neki igrači imaju dvojna državljanstva, kao npr. Ivan Enin (Ukrajina/Rusija) ili Valmir Berisha (Švedska/Kosovo), ali je na listi navedena samo jedna zemlja. Također, neki klubovi su u svojim redovima imali strance koji nikada nisu upisali nastup u Premijer ligi BiH, a primjer takvog igrača je Japanac Eishun Yoshida, koji je bio u Željezničaru ali nije zaigrao u PLBiH.

Očekivano, najveći broj stranih igrača u Bosnu i Hercegovinu je došao iz Brazila, ukupno 52. Svakako da je najveći trag u Premijer ligi BiH ostavio legendarni Wagner Santos Lago, koji je nosio dresove Širokog Brijega i Posušja i koji je najbolji strijelac PLBiH svih vremena. Osim njega, značajan trag je ostavio i Marciano Jose do Nascimento, koji je igrao za Čelik, Sarajevo i Široki Brijeg, kao i Diogo Souza Dos Anjos, Ricardo Santos Lago, Ricardo Valter da Costa, Ronielle Faria Gomes i Celson Borges Ricardo de Jesus.

Nakon Brazilaca slijede Makedonci, a iz ove zemlje je u Premijer ligi BiH zaigralo 26 igrača. Najbolji Makedonac koji je igrao u domaćem prvenstvu je Krste Velkoski, koji je još uvijek član Sarajeva, a dobre partije pružali su svakako i Adis Jahović, Jani Urdinov, Perica Stančeski i Aleksandar Lazevski.

Na trećem mjestu po broju stranih igrača koji su igrali u PLBiH nalazi se Slovenija sa jedanaest igrača, a niti jedan od njih, osim Amira Agića u dresu Željezničara, nije ostavio ozbiljniji trag. Od Slovenaca koji su igrali u BiH spomenućemo Nejca Mevlju, Roka Elsnera, Gregora Mohara, Dejana Đermanovića i Denisa Kramara, koji su nastupali za Zrinjski (Mevlja), Željezničar (Elsner i Đermanović), Slaviju (Đermanović) i Sarajevo (Mohar i Kramar).

Devet igrača iz Argentine je nastupalo u domaćem prvenstvu, a svakako da je najviše pokazao veznjak Juan Manuel Varea, koji je nastupao za Široki Brijeg i Željezničar. Osim njega, u dresu Olimpica odličan je bio Juan Pablo Kresser. Luis Ibanez, koji je nedavno stigao u Zrinjski, svakako je najpoznatiji Argentinac koji je zaigrao u Premijer ligi BiH.

Po osam igrača iz Senegala i Kameruna su došli u Premijer ligu BiH. Kada su u pitanju Senegalci, prvo ime koje će pasti na pamet većini ljudi koji prate domaći fudbal je Boubacar Diabang Dialiba. Dialiba je igrao fantastično u Željezničaru, a upisao je i jedan nastup za U21 selekciju BiH, u kojem je postigao i gol. Svakako da treba spomenuti i Secoubu Diattu, koji je nastupao za Sarajevo, Zvijezdu iz Gradačca i Željezničar. William Etchu Tabi je Kamerunac koji je najbolje partije pružao u Širokom Brijegu, a igrao je još i za Zrinjski i Posušje. Spomenućemo još i Nicolasa Nynkeua, koji je nastupao za Žepče.

Iz Gane i Nigerije je u Bosnu i Hercegovino došlo po 7 igrača. Joachim Adukor je Ganac koji je ostavio dobar utisak, a sa Sarajevom je osvojio duplu krunu prošle sezone. I Nana Welbeck je pružao jako dobre partije u ekipi Mladosti, a spomenućemo još i Stanleya Afedzieja i Bobbyja Princea. Kada su u pitanju Nigerijci, Matthias Fanimo iz Mladosti igra odlično, a svojevremeno je dobre partije u dresu Širokog Brijega pružao Goodness Ajayi. I nekadašnji golman Viteza, David Samuel Nwolokor, je još jedan Nigerijac koji je bio jako dobar u domaćem prvenstvu.

Ono što je zanimljivo jeste da je pet igrača iz Japana upisalo nastup u Premijer ligi BiH, a njihova imena su: Takaya Kawanabe (Rudar Prijedor), Ito Go (Zvijezda Gradačac), Takeshi Miki (Sloboda), Otani Soma (Slavija) i Taisuke Akiyoshi (Zvijezda Gradačac).

Od, kako ih volimo nazvati, egzotičnih zemalja, spomenućemo karipski otok Sveti Martin, Zambiju, Dominikansku Republiku, Togo i Siera Leone.

U sezoni 2011/2012 za ekipu Slavije nastupao je Mickaël Mazzoli, koji je rođen na Svetom Martinu. Mazzoli je odigrao samo dvije ligaške utakmice i uspio je dobiti žuti karton, a Slavija je u oba duela poražena.

Edward Arturo Acevedo Cruz iz Dominikanske Republike je u Bosni i Hercegovini nastupao za nekoliko ekipa, a u Premijer ligi BiH je nosio dres Rudara iz Prijedora.

Kelvin Kalila iz Zambije je za Široki Brijeg nastupio samo jednom, u utakmici 6. kola Premijer lige BiH u sezoni 2004/2005. Kalila je u porazu od Željezničara na Grbavici rezultatom 3:0 ušao u igru u 69. minuti, i nakon toga mu se gubi svaki trag.

Jedini Togoanac koji je igrao u Premijer ligi BiH je ofanzivac Didier Paass, koji je nastupao za Posušje u sezoni 2007/2008. Paass je za Posušje odigrao ukupno četiri utakmice (tri u prvenstvu i jednu u kupu) i nije se upisao u listu strijelaca. Poslije Posušja igrao je na Kipru i u Francuskoj.

Iz Siera Leonea u Žepče je stigao Thomas Issa. On je za ovaj klub nastupao u sezoni 2005/2006 i odigrao je šest utakmica, a uspio je i postići pogodak. Bilo je to u porazu njegove ekipe od Zrinjskog rezultatom 2:1, u utakmici šestog gola. Jedan od strijelaca za Zrinjski na toj utakmici bio je Velibor Đurić, koji je još uvijek aktivan.

U Premijer ligi BiH nastupali su, pored gore navedenih, i igrači iz sljedećih zemalja: Kosovo, Gruzija, Albanija, Turska, Kolumbija, Južna Koreja, Obala Slonovače, SAD, Sirija, Liberija, Mali, Rusija, Švedska, Sjeverna Koreja, Estonija, Austrija, Gvineja, Kenija, Engleska, Jordan, Kanada, Grčka, Jamajka, Norveška, Alžir, Paragvaj, Portugal, Togo, Rumunija, Italija, Francuska i Meksiko.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P