PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

(MLADE NADE) Belmin Dizdarević, težak proces FK Željezničar i U-21 tim 2. kola Premijer lige BiH

Kao i u prvom kolu, i ovaj put smo detaljno analizirali nastupe U-21 igrača, uz poseban akcenat na neke od njih. Ovako je izgledalo nepotpuno drugo kolo

Premijerligaška sezona se polako zahuktava, a nekompletno drugo kolo odigrano je tokom vikenda. Na teren nisu izlazili mostarski rivali Zrinjski i Velež, zbog obaveza Veleža u Evropskoj ligi ova utakmica je odgođena na neodređeno i tek će naknadno biti utvrđen njen termin odigravanja.

Ostali klubovi zabilježili su ovog vikenda svoje nastupe, a mi ćemo ponovo analizirati učinak mladih igrača, u rubrici koja bi trebala postati redovna poslije svakog kola na našem portalu.

39 igrača rođenih 2000. godine ili kasnije zabilježilo je nastup u ovom kolu, računajući samo one sa državljanstvom BiH. Još su trojica stranaca zaigrali za svoje timove i to Aleksa Urošević (Srbija) iz Radnika, te Clarismario (Brazil) i Joseph Amoah (Gana) iz Rudar Prijedora. Zanimljivo, dvojac iz Prijedora je i obilježio ovo kolo, barem iz perspektive svog kluba. Prvi gol u Premijer ligi BiH nakon više od pet godina neigranja za Rudar je postigao Joseph Amoah, a asistirao mu je Clarismario. No, oni nisu predmet ove analize jer svakako ne ulaze u obračun po pravilu o obaveznim nastupima za mlade igrače.

Joseph Amoah je postigao prvi gol za Rudar Prijedor u Premijer ligi BiH po povratku ovog kluba u elitu. Ipak, kao stranac on ne spada u red igrača čija se minutaža obračunava za novo pravilo

U prošlom kolu je nastupe zabilježilo 45 mladih igrača, pa bi se iz toga naslutilo da ih je ovaj put bilo manje. Ipak, stanje je malo drugačije, jer se jedna utakmica nije odigrala. 45 igrača na 12 timova koji su nastupili u prvom kolu znači u prosjeku 3,75 igrača po ekipi, dok je prosjek ovog kola bio 3,9 igrača, što upućuje na nešto veću zastupljenost mladih. Ipak, bolja je ocjena procenta minutaže mladih igrača u ukupnoj minutaži ovog kola, a ukupno su oni odigrali 2245 minuta od mogućih 9900 minuta na deset ekipa. U prošlom kolu, zastupljenost je bila 23,31% a ovaj put je blago smanjena i iznosi 22,67% od ukupne minutaže.

2000. godišta – nosioci igre

Od 39 mladih sa nastupom u ovom kolu, njih 12 je rođeno 2000. godine. Zanimljivo je da su klubovi ukazali više povjerenja igračima rođenim 2001. godine, a njih je nastupilo 15.  Nastup je zabilježilo i devet igrača rođenih 2002. godine, te tri igrača rođena 2003. godine. Za razliku od prošlog kola kada je nastup zabilježio Filip Kolak iz Leotara, koji je rođen 2004. godine, ovaj put nije utakmicu odigrao niko rođen nakon 2003. godine. Ipak, Kolak je u Banjaluci protiv Borca zbog protesta sa klupe dobio crveni karton u trećoj minuti sudijske nadoknade, pa će imati po čemu da pamti ovaj meč.

Ono što je zanimljivo za istaći, a zbog čega dobne skupine i jesu interesantne, jeste struktura minutaže prema svakoj dobnoj skupini. 12 fudbalera rođenih 2000. godine skupilo je u zbiru 756 minuta, odnosno u prosjeku 63 minute po utakmici. Ovaj prosjek je pokvaren na utakmici između Sarajeva i Posušja, gdje su tri igrača rođena 2000. godine ušla sa klupe, dok ostali klubovi nisu imali takvu praksu.

Dakle, o čemu se radi? Igrači rođeni 2000. godine morali su do danas biti formirani i klubovi koriste isključivo one sa ogromnim iskustvom i one koji mogu igrati od prve do posljednje minute. Naprimjer, prije dolaska u Leotar David Čolić je za Željezničar iz Banjaluke odigrao 84 utakmice, identično kao i Luka Malić koji je tokom ljeta postao član Željezničara iz Sarajeva.

Prošle sedmice smo pisali o evidentnom problemu koji ima Sarajevo sa svojom generacijom rođenom 2000. godine. Ti momci su jako usporeni u razvoju nedovoljnim igranjem jer su prošle preko dvije godine otkad su postali seniori, a taj je raskorak teško nadoknaditi. Slična je priča i sličan je prosjek i sa igračima rođenim 2001. godine, a to su generacije koje su praktično izgrađene i koje trebaju biti nosioci minutaže i nosioci igre u svojim klubovima.

Već kod 2002. godišta vidi se smanjenje prosječne minutaže na 43 minute po utakmici. Ovi igrači dakle služe trenerima za postepeno uigravanje i uklapanje u tim uz istovremeno poštovanje pravila o 2 U-21 igrača po utakmici, te mnogi od njih, poput napadača Slobode Adija Alića, minutažu dobijaju do poluvremena, kada napuštaju igru.

Kao što smo na Sarajevu i njegovoj upropaštenoj generaciji 2000. govorili prošli put, red je sada spomenuti i da je trener tima sa Koševa Goran Sablić šansu za igru dao mladom Muharemu Traki, koji ima 17 godina i koji je budućnost kluba. On još ima pravo nastupa za juniore, stoga je jako važno da iskustvo skuplja još kao junior, da se ne bi našao u poziciji u kojoj se nalazi neki od igrača od njega stariji i po tri godine, a koji čekaju svoju minutažu.

Od 39 igrača koliko je u ovom kolu nastupilo, njih osam nije igralo u prvom kolu te se mogu računati novim igračima. Dakle, dodamo li na 45 igrača sa nastupom u prvom kolu još osmoricu novih iz ovog kola, imamo u prve dvije sedmice Premijer lige BiH zabilježene nastupe za 53 fudbalera uzrasta do 21 godine. Jako je to lijepa brojka i baza za budućnost, iz koje će se definitivno iskristalisati određeni kvalitet već kroz ovu sezonu.

David Čolić je u Premijer ligi BiH relativno novo ime, bez previše iskustva. Ipak, on je odigrao 84 utakmice za FK Željezničar iz Banjaluke te je i više nego spreman za izazove koje Premijer liga BiH nosi/Glas Srpske

Željezničarov proces

Osam igrača odigralo je svih 180 minuta u dosadašnja dva kola, ali ovaj podatak može malo i da zavarava, jer neki igrači poput Andreja Đokanovića ili Sedada Subašića su propustili tek poneku minutu, pa je jasno da su i oni standardni. Možda je stoga bolje istaći u prvi plan činjenicu da su 22 mlada fudbalera počela obje utakmice od prve minute.

Među njima je najzanimljiviji za isticanje svakako Mustafa Šukilović, defanzivac Tuzla Cityja rođen 1. januara 2003. godine, koji se vrlo brzo nametnuo u svom timu. On je ujedno i jedini igrač rođen 2003. godine koji je neupitni starter od njih trojice koliko je ukupno dobijalo minutažu. Generaciju igrača rođenih 2004. godine očito ćemo čekati još neko vrijeme i možda će tek na proljeće poneki od njih dobiti šansu za igranje.

Željezničar je ove sedmice dao najveću minutažu mladim igračima, njih sedam je podijelilo ukupno 360 minuta. I prošle sedmice, Željezničar je po minutaži za mlade fudbalere bio u vrhu, a ukupno je lider u ligi prema ovom kriteriju. U prve dvije utakmice, omladinci su u redovima Željezničara sakupili 721 minutu od mogućih 1980, odnosno 36,4% ukupne minutaže.

Tim sa Grbavice ujedno je bio i najčudniji, odnosno, imao je najmanje kontinuiteta u svojim utakmicama, koje su obilježili veliki usponi i padovi. Naročito su primjetni bili padovi u završnicama utakmica, i protiv Borca i protiv Tuzla Cityja, u kojima je Željezničar propustio priliku da osvoji mnogo više bodova.

Ipak, to je jako dobar pokazatelj da razvoj mladih igrača nije pravolinijski proces, u kojem neće biti mnogo oscilacija. Željezničarove okolnosti su specifične pa on svoju strategiju u narednom periodu svakako ne može mijenjati, ali njegov primjer će ujedno poslužiti i drugim klubovima koji razmišljaju o tome da li i na koji način da podmlade ekipu. Taj je proces mukotrpan i strpljenje mu mora biti u temeljima, inače se bezveze gubi vrijeme.

Sedad Subašić je mlad igrač koji je odigrao dosta solidan meč protiv Borca u prvom kolu, da bi već protiv Tuzle igrao dosta skromnije. Ipak, pred njim je još mnogo oscilacija da bi postao ono što je Željezničaru potrebno. Uostalom, takva je cijela ekipa sa Grbavice/Damir Hajdarbašić, fkzeljeznicar.ba

Brojke i problem sa timom kola

Dakle, ostalo je da do kraja ove analize još raspored nastupa igrača po pozicijama, te tim drugog kola sastavljen od najboljih mladih igrača. Sa timom kola ipak postoji jedan problem, a on je usko vezan i sa rasporedom igrača, koji izgleda ovako:

3 golmana

2 desna i 4 lijeva beka

7 štopera

7 centralnih i defanzivnih veznih

4  desna i 2 lijeva krila

5 ofanzivnih veznih

5 napadača

Jednostavno, vidljivo je da na pojedinim pozicijama premijerligaški klubovi ne koriste mlade igrače. I u prvom i u drugom kolu, samo je po šest bekova igralo za 12 premijerligaša. Dakle, od 24 beka koje koristi svaka ekipa, samo su šest bili mladi igrači.

U takvim je okolnostima svakako teško izabrati one najbolje, mada se neki svejedno ističu. Naravno, nije puno različita ni priča sa krilnim igračima i napadačima, gdje općenito govoreći ne postoji pojedinac koji odskače u odnosu na konkurenciju.

Individualni kvalitet očito je vrlo bitan na ofanzivnim pozicijama, a da bi se stekle određene predispozicije potrebne za igranje ofanzivnih uloga, čini se da je ipak potrebno barem malo više vremena.

U svakom slučaju, tim kola koji nije idealan, ali koji u sebi ipak ima igrače koji su pokazali više od ostalih, izgleda ovako.

Na golu je Belmin Dizdarević. Čuvar mreže Sarajeva jedan je od tri golmana koja su nastupila u ovom kolu, a nije imao nimalo lak zadatak u Posušju, koje je igralo ofanzivno i mnogo je prijetilo Sarajevu. Ipak, Dizdarević se izborio sa svim nedaćama, sačuvao svoju mrežu i pomogao svom timu da dođe do bodova.

Odbranu predvodi dvojac iz Leotara, David Čolić na lijevoj strani i Vladimir Arsić na poziciji štopera. Arsiću je ovo drugi put da se našao među najboljim mladim igračima, a kompletna odbrana Leotara zasad funkcioniše zaista odlično. U formaciji sa pet defanzivaca, našli su mjesto i Mustafa Šukilović iz Tuzla Cityja te Jovan Pavlović iz prijedorskog Rudara. Mjesto desnog beka i ovaj put zauzima Kristijan Medić iz Širokog Brijega, koji zaista nema ozbiljnu konkurenciju.

Andrej Đokanović je bio među najboljim fudbalerima Sarajeva u Posušju, te predvodi vezni red, u kojem se na defanzivnijim pozicijama nalazi i Omar Beća iz Željezničara, čijim je izlaskom iz igre tim sa Grbavice naglo počeo padati u Tuzli. Osim njih, mjesto je svakako zaslužio i Tino Blaž Lauš iz Posušja, koji je Sarajevu stvorio prilične probleme na Mokrom Docu. Poziciju u timu “zadužio“ je i Belmin Mešinović iz Tuzla Cityja, koji je odigrao solidno, iako nije bio na nivou na kojem je igrao na Koševu.

U vrhu napada ovaj put se nalazi Adi Alić, iako ni njegov nastup nije bio toliko impresivan. Međutim, prednost u odnosu na ostale napadače ima jer je mlađi, a njegova igra u polju zapravo i nije loša i nastavi li dobijati šansu, jasno je da bi i golovi uskoro mogli početi dolaziti.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P