PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Kako je Amar Osim promijenio Premijer ligu BiH

Naslov možda jeste pretenciozan, ali zasluge za napredak se mogu velikim dijelom pripisati najtrofejnijem treneru u BiH.
Amar Osim

Amar Osim foto: FK Željezničar

Kada se, poput nas, odlučite da vam fokus bude isključivo Premijer liga BiH, jasno je da u trenucima kada sve stoji nemate baš puno stvari o kojima možete pisati. Da budemo precizniji, ima dosta toga ali neke teme nisu aktuelne, neke su svježe jer su drugi o njima pisali u skorije vrijeme i slično, a niko ne voli da čita iste stvari. U ovakvim trenucima najčešće se poseže za arhivskim sadržajem i za statističkim podacima, a ni mi nismo izuzetak.

Ovaj put odlučili smo da istražimo koliko je Premijer liga BiH domaćinska liga, odnosno koliko su uspjeha imali gosti u najvišem rangu bh. fudbala. Pretražujući sezone i sabirajući gostujuće pobjede, pažnju je skrenuo detalj zbog kojeg ovaj put nećemo pisati o svim sezonama, već ćemo se osvrnuti na Amara Osima i njegov uticaj na Premijer ligu BiH.
Sam naslov “Kako je Amar Osim promijenio PLBiH” se može protumačiti kao upitna, ali i kao potvrdna rečenica.

Ništa spektakularno, ali ipak…

Osim nije uradio ništa spektakularno poput npr. Helenia Herrere koji je izmislio catennacio, ili Rinusa Michelsa koji je “krivac” za totalni fudbal, ali je prije svega svojim znanjem, a onda i pojavom i karizmom, uvijek davao dimenziju više domaćem fudbalu. Možete ga voljeti ili ne voljeti, ali mu ne možete spočitati fudbalsko znanje, kao ni činjenicu da je najtrofejniji trener u domaćem fudbalu.

Sezona 2002/03 je prva sezona u kojoj su Premijer ligu BiH igrali klubovi iz cijele BiH, i to je sezona u kojoj je Amar Osim bio trener Željezničara. Liga je imala 20 klubova i odigrano je ukupno 380 utakmica, u kojima su gosti ostvarili 55 pobjeda, odnosno 14.5%. Nakon sedam kola sljedeće sezone Osim napušta domaći fudbal a postotak pobjeda gostiju je svake sljedeće sezone bio niži od onoga u sezoni 2002/03. Ubjedljivo najgora sezona za gostujuće ekipe bila je 2008/09, u kojoj je Zrinjski osvojio titulu prvaka BiH sa 57 bodova. U toj sezoni odigralo se 240 utakmica, a gosti su samo 22 puta uspjeli pobijediti, što je sramotnih 9.2%, najniže u historiji zajedničke PLBiH. I onda se vratio Osim.

U naredne četiri sezone Amar Osim će sa tri osvojena prvenstva i dva Kupa BiH dodatno učvrstiti svoj status legende među navijačima Željezničara, ali i čitave Premijer lige. Već u njegovoj prvoj sezoni nakon dugogodišnjeg izbivanja iz domaćeg fudbala procenat gostujućih pobjeda iznosio je 16.7, što je tada bio rekord.

Sljedeće sezone rekord je popravljen i gosti su slavili 51 put od 240 utakmica (21.3%), a u sezoni 2011/12 procenat gostujućih pobjeda se popeo na 22.5% (54 pobjede u 240 utakmica). U njegovoj posljednjoj sezoni u tom mandatu procenat gostujućih pobjeda je iznosio 20.8%. Amar Osim je za četiri godine, od 2009. do 2013., u 60 gostujućih utakmica upisao 30 pobjeda, 13 remija i 17 poraza.

Nakon njegove posljednje sezone procenat gostujućih pobjeda je svaki put bio viši od 22.5%, osim u sezoni 2014/15, kada je iznosio 20.8%, što je opet znatno više nego u prvih sedam sezona zajedničke lige.

Ekipe bez ambicija u gostima

Neki će možda tvrditi da je broj gostujućih pobjeda porastao kada su ligu (za sada) trajno napustili bastioni domaćinstva, ekipe na čijim terenima je bilo teže osvojiti bodove nego na Old Traffordu. U pitanju su Orašje, Posušje, Žepče i Modriča. Međutim, i te tvrdnje da su ti stadioni bili neosvojive tvrđave se mogu pobiti, jer su u tom periodu praktično sve ekipe bile poprilično domaćinske, ali su i gosti uglavnom bili bez većih ambicija. Primjera radi, Leotar je u šampionskoj sezoni u gostima imao 9 pobjeda i 5 remija, a sezonu 2008/09 je završio sa 0 bodova u gostima. I nije ispao iz lige.

Naravno da Amar Osim nije jedini razlog zašto je liga napredovala i zašto gosti osvajaju puno više bodova nego ranije, ali je jako bitan faktor u kompletnoj priči. Svim ekipama u ligi je užitak pobijediti najveće domaće klubove, a poseban je užitak pobijediti Željezničar koji na klupi ima Amara Osima. Upravo to je pokazatelj veličine jednog čovjeka, i njegovog utjecaja na igru.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P