PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Rezime petog kola PLBiH: Plaćanje danka evropskoj avanturi

Timovi koji su Bosnu i Hercegovinu predstavljali u evropskim takmičenjima ove sezone dosta se muče na otvorenju Premijer lige BiH. Imaju ili rezultatske ili krize sa povredama.

HŠK Zrinjski

Fudbaleri Sarajeva sinoć su u veoma teškoj utakmici rezultatom 2:1 savladali ekipu bijeljinskog Radnika, a stekao se dojam da pojedini fudbaleri koševskog premijerligaša u samom finišu susreta ne mogu ni hodati. 

Naravno, nije to ništa iznenađujuće, ekipa Husrefa Musemića odigrala je u posljednjih 40 dana osam utakmica, u prosjeku su fudbaleri Sarajeva igrali svakih pet dana, a pokošen povredama, sastav nije imao vremena da se rehabilituje u pauzama između utakmica, pa je u duelu sa Radnikom koji je posljednjih godina na Koševu uvijek bio problematičan na kraju Sarajevo i dobro prošlo.

Nije Bordo tim odigrao loše cijeli meč, ali bio je u pojedinim momentima nemoćan da se suprotstavi bijeljinskom timu koji je uspješno preuzimao inicijativu na sredini terena. Sarajevo u Premijer ligi BiH inicijativu na Koševu ne prepušta nikome svjesno, jedina je mogućnost da se to desi u onim momentima kad ekipa nije u stanju da se nametne.

Evropa se skupo plaća

Individualni kvalitet je još jednom presudio i Sarajevo je svoj evropski oporavak praktično prošlo bez ijednog kiksa, što se baš i ne bi moglo reći za njegovog protivnika od sinoć. Kasno je da Radnik spominje nastup u Evropi kao glavni uzrok činjenici da je osvojio samo tri boda u pet kola, no treba sagledati širi kontekst cijele priče. Tek što je okončao mučno gostovanje u Trnavi, kako sa fizičkog, tako i psihološkog aspekta, Radnik je već upao u premijerligašku mašineriju i poražen je u gostima kod Slobode.

Već je tada stvorena situacija u kojoj je Radnik morao početi da se “vadi”, a iako mu je jedini pravi kiks ustvari poraz na svom terenu protiv Borca, pogled na tabelu govori da Radnik ima tri boda iz pet kola i da je pretposljednji tim na tabeli. Naravno da je iz ove perspektive lako ispaliti bilo kakve tvrdnje, no teško je povjerovati da Radnik ne bi imao dosta stabilniju situaciju da nije dobar dio priprema posvetio baš duelu sa Spartakom iz Trnave.

Sarajevo je bodovno u sjajnoj poziciji pa se o njegovim problemima sa aspekta evropskog nastupa ne može ni govoriti previše, no najveći evropski dobitnik ove sezone, mostarski Zrinjski, istovremeno je i najveći gubitnik, jer nakon četiri odigrana meča u Premijer ligi BiH ima samo četiri boda. U 38 dana, Zrinjski je odigrao 10 utakmica. U prosjeku, može se reći da je kroz šest sedmica igrao u ritmu srijeda-subota/nedjelja, a bez obzira na to što su u Mostaru učinili sve da formiraju širok kadar koji će to moći podnijeti, čini se da nisu u potpunosti uspjeli u tome.

Mostarski tim je gostovao Tuzla Cityju u susretu petog kola Premijer lige BiH i bilo je evidentno da mu nedostaje svježine, kako u smislu kretanja na terenu, tako i u smislu ideja u kreaciji igre. Nije premijerligaški žrijeb nikako bio prijateljski nastrojen prema Zrinjskom, u prva tri kola su imali gostovanja i na Koševu i na Grbavici, a sada iz jako pozitivne priče i atmosfere, koju je stvorila evropska euforija, za kratko vrijeme moraju da se vrate u bosanskohercegovačku zbilju. A ona kaže da Zrinjski zaostaje za Željezničarom sedam, a za Sarajevom šest bodova, s tim da ima utakmicu manje od lidera Željezničara. No, kakav god da je bio raspored utakmica, takve zaostatke nije lako dostići.

Husref Musemić je nakon utakmice sa Radnikom priznao da njegov tim nije u dobrom stanju i da se nije uspio osvježiti onako kako je planirao, a nema dileme da situaciju na sličan način vidi i Hari Vukas, koji sada već iz prve ruke može svjedočiti specifičnosti bosanskohercegovačkog fudbala.

Hari Vukas našao se već u ranoj fazi prvenstva u dosta nezgodnoj poziciji, iako suštinski zasad nije uradio loš posao/hercegovina.in

Specifičnost Premijer lige BiH

Autsajderi, oni totalni, u Premijer ligi BiH najčešće ne postoje. Jednostavno, ovo nije ni Hrvatska nogometna liga ni Superliga Srbije, gdje su manji klubovi toliko oslabljeni da naprosto ne mogu parirati onim najvećim. To je samo još više izraženo skraćenjem lige na 12 klubova. Svi oni timovi koji su apsolutno bez ambicija nastupali u Premijer ligi BiH sada su u nižim rangovima, a ulazak u najviši rang garantuje postojanje određenog kvaliteta. Doda li se na to činjenica da Velež, Borac, Sloboda i Čelik imaju zaista bogatu historiju i da nikad neće dopustiti da se Sarajevo i Željezničar, a samim i svi drugi domaći klubovi, posmatraju većim od njih, dobijamo sliku lige u kojoj vam je svaka naredna utakmica najteža.

Nije ovo apsolutno nikakva kritika Hariju Vukasu, no vjerovatno je i on sam brzo zaključio da Premijer liga BiH nije toliko slaba koliko izvana djeluje. Odnosno, i ako je slaba, jednom kad se u nju uđe brzo se shvati koliko je zapravo kompetitivna.

Velež u prva tri kola nije osvojio niti jedan bod, a onda je u dva meča pod vodstvom trenera Feđe Dudića uspio sačuvati svoju mrežu i osvojiti četiri boda. Savladao je u subotu Široki Brijeg za svoju prvu pobjedu u novoj sezoni, a tim trijumfom je sustigao i Širokobriježane i privremeno preskočio Zrinjski, koji se kasnije sa Veležom izjednačio. Tri hercegovačka tima imaju po četiri boda, pritom se jednom od njih prognozira borba za titulu, drugom borba za Evropu, a trećem borba za opstanak. 

Nisu ovo loši pokazatelji, naprotiv, u tako kompetitivnom ambijentu postepeno će se podići kvalitet igrača koje liga stvara, mada kompetitivnost svakako nije jedini faktor od kojeg to ovisi. Ali, ako s vremenom budu rasli zahtjevi koje premijerligaški fudbal postavlja pred svakog igrača koji treba igrati ovo takmičenje, onda logika nalaže da će čak i oni najlošiji fudbaleri u najvišem rangu biti kvalitetniji i bolje spremljeni nego ranije, pa će samim tim i kompletna liga djelovati bolje.

Još jedan primjer za priču o potcjenjivanju lige dolazi iz Banja Luke, gdje je Borac remizirao sa ekipom Mladosti u meču okončanom bez golova. Špekulacijama o ekstremno plaćenim Srđanu Vujakliji i Marku Miriću možda ne treba u potpunosti vjerovati, no činjenica je da su oni plaćeni dobro iznad premijerligaškog prosjeka i da su u Borac dovedeni s ciljem da budu igrači koji će praviti prevagu. Zasad se mogu nazvati jedino negativnom prevagom. Ne godi im ni prilično defanzivno orijentisan Borac koji ni protiv jednog tima nije u stanju da se nametne, no evidentno je da fudbal koji se igra u Premijer ligi BiH djeluje u ovom momentu za njih prebrzo, što zvuči gotovo nevjerovatno.

Mirić se nije pokazao vrhunskim rješenjem za Borac, iako je najavljen kao ogromno pojačanje

Mladost je i dalje vjerovatno glavni kandidat za ispadanje iz Premijer lige BiH uz Zvijezdu 09, s obzirom na sve ono što je tokom ljeta odrađeno u ovim timovima. Nezgodna je to ekipa, ako je potcijenite kako je to napravio Velež u prvom kolu, pokazat će zube i kazniti vas, ali čini se da u Doboj-Kaknju jednostavno nema dovoljno kvaliteta za ozbiljniju priču poput one prošlosezonske. 

Ako Mladost i ima nadu da može opstati u Premijer ligi BiH, opstanak Zvijezde 09 bio bi istinska senzacija. Ekipa Borisa Savića je nevjerovatno hrabra, u prve četiri odigrane utakmice se nadigravala sa svim svojim protivnicima i povremeno ih uspijevala i nadigrati, no teško je vjerovati da opstanak u Premijer ligi BiH može spasiti. Baš se na primjeru Zvijezde 09 koja je u prvom kolu poražena od Tuzla Cityja sa 5:1 može vidjeti šta za mlade i talentovane igrače znači konstantno igranje. Ta prva utakmica u kojoj je gostujući tim brutalno kaznio sve greške mladih fudbalera Zvijezde bila je rezultatski ubjedljivo najlošija za ekipu Borisa Savića. Iako je osvojila samo dva boda u naredna tri meča, Zvijezda je na momente djelovala dosta dobro. No, nedostaje joj rutine, a ti se nedostaci u Premijer ligi BiH skupo plaćaju.

Tuzla, koja je Zvijezdi to najbolje pokazala u prvom kolu, nalazi se u vrhu tabele sa samo bodom manje od lidera Željezničara, a uz malo sreće je tuzlanski tim mogao i do pobjede protiv Zrinjskog. Milenko Bošnjaković je bez dileme složio kompaktnu ekipu, koja bi mogla da se uključi u borbu za izlazak na evropsku scenu, a zanimljivo je bilo vidjeti i da Bošnjaković pokušava rotirati svoju ekipu kako bi stvorio prijeku potrebnu širinu u svom timu, jer se u Evropu ne izlazi sa 11 igrača.

Zla krv

Nije na lošem putu ni zenički Čelik, ali nedostaje Čeliku još kvaliteta da utakmice poput gostovanja Zvijezdi 09 rješava bez većih problema, a i da u derbijima poput onog odigranog u prošlom kolu protiv Željezničara ne dopusti sebi da postane taocem atmosfere.

Željezničar je tada demonstrirao da je pred Čelikom još dosta posla, baš kao što je Sloboda demonstrirala da ni Željezničaru neće ići toliko glatko ove sezone u derbiju petog kola na Grbavici. Ne može se reći da Željezničar nije bio bolji tim, ali ne može se reći da je utakmicu odigrao onako kako je trebao odigrati s obzirom na ulogu favorita.

Sloboda je simpatična ekipa sa jako kreativnim veznim redom i kao takva bi ove sezone mnogima trebala stvoriti probleme. No, Željezničar je tuzlanskoj ekipi dozvolio previše na Grbavici, a rezultat je da je izgubio dva boda i da će ih morati nadoknaditi u drugim susretima.

Najupečatljiviji momenat bez dileme je bio pogodak Samira Bekrića koji je iz slobodnog udarca maestralno zatresao mrežu domaćina. Publika je aplaudirala svom nekadašnjem heroju, a on je u znak izvinjenja podigao ruke, vjerovatno i sam osjećajući istovremeno i zadovoljstvo i nezadovoljstvo.

Ne bi takav oblik nezadovoljstva pritom proizilazio iz činjenice da je dao gol svom bivšem klubu, koliko iz činjenice da se sa njim rastao na jako loš način. Je li Samir Bekrić problematičan tip ili nije, teško je tvrditi bez da istog poznajete. Činjenica je da je njegov razlaz sa Željezničarom u posljednjem mandatu u klubu bio jako problematičan, ali teško je povjerovati da su on ili klub svjesno radili jedni drugima na štetu. Prije će biti da nije postojala doza obostranog razumijevanja, ali u takvim situacijama klubovi gube puno više od igrača. U Premijer ligi BiH, a prvenstveno u Željezničaru i Sarajevu kao, složio se neko ili ne, najvećim domaćim klubovima, postoji dugogodišnja praksa neadekvatnog iskorištavanja igračkih resursa, što je Zrinjski jako uspješno koristio u svojim pohodima na titule prvaka. 

Između Željezničara i Bekrića nema zle krvi, pokazala je to publika svojim aplauzom, pokazao je to i on podizanjem ruku u znak izvinjenja. A realnost je da je nikad nije trebalo ni biti.

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P