PLBiH – Premijer liga BiH

Sve o fudbalu u BiH

Borac imao najviše pobjeda, a Željezničar najviše utakmica bez poraza u nizu

Kraj polusezone je rezervisan za rekapitulaciju prethodnog perioda. Donosimo vam brojke koje su obilježile prvi dio sezone.
Željezničar Borac

Foto: Damir Hajdarbašić, www.fkzeljeznicar.ba

U jesenjem dijelu sezone odigrano je 113 utakmica, dok je utakmica Željezničar – Čelik registrovana službenim rezultatom 3:0. Računajući i tu utakmicu, domaće ekipe su ostvarile 58 pobjeda, 29 utakmica je završeno neriješenim rezultatom, dok su gosti upisali 27 pobjeda.

Kada su u pitanju golovi, uključujući i utakmicu Željezničar – Čelik, postignuto je 280 golova, odnosno 2,46 po utakmici. Domaće ekipe postigle su 166 golova a gostujuće 114. U prvom poluvremenu postignuto je 119 golova, dok je u drugom postignut 161 gol.

Ukoliko posmatramo vremenske intervale, najviše golova u Premijer ligi BiH pada između 81. i 90. minute. U tom periodu postignuta su 43 gola, što nam govori ili da su ekipe dobro fizički pripremljene, ili da gube koncentraciju u završnici susreta. Ekipa Širokog Brijega postiže najviše golova u tom intervalu (7), a iza njih je Borac sa 6, te Sarajevo sa 5. Najmanje golova, 22, pada do 10. minute utakmice, odnosno između 21. i 30. minute utakmice. Zanimljivo je da je ekipa Širokog Brijega, osim u završnici utakmice, efikasna i na samom početku, pa su tako do desete minute postigli pet golova.

Najviše golova na jednoj utakmici, sedam, viđeno je u gradskom derbiju odigranom na Grbavici u 7. kolu, kada je Željezničar slavio pobjedu nad Sarajevom rezultatom 5:2. Na četiri utakmice je postignuto po šest golova (1:5, 3:3, 4:2, 6:0), a na tri utakmice po pet golova (dva puta 3:2 i 1:4). Ekipe nisu uspjele postići gol 78 puta, odnosno toliko puta su golmani sačuvali svoju mrežu.

Do sada su u prvenstvu postignuta četiri hat-tricka, a čak tri su djelo igrača Radnika, dok je četvrti postigao Mersudin Ahmetović iz Sarajeva, u utakmici protiv Širokog Brijega. Velibor Đurić je ove sezone postigao prvi hat-trick u karijeri, a nekoliko mjeseci poslije i drugi. Obzirom da je oba puta po tri gola postizao protiv Mladosti iz Doboj-Kaknja, postao je jedini igrač u historiji Premijer lige BiH koji je u istoj sezoni postigao dva hat-tricka protiv iste ekipe. Njegov saigrač Vladimir Bradonjić bio je strijelac tri pogotka na utakmici protiv Zvijezde 09, i on je postao drugi igrač u historiji Premijer lige BiH koji je postigao hat-trick ušavši sa klupe za rezervne igrače.

Devet golova postignuto je iz slobodnih udaraca, a jedino je Vojo Ubiparip uspio postići dva gola na taj način. Igrači bh. klubova postigli su 38 golova glavom u prvih 19. kola, a najefikasniji je bio Sulejman Krpić, koji je to uspio četiri puta, dok je nekoliko igrača postiglo dva gola glavom.

Igrači klubova iz Premijer lige BiH su ove sezone postigli 29 golova udarcima izvan 16 metara. Najviše takvih golova postigli su igrači Radnika, pet, dok su igrači Željezničara postigli četiri. Ognjen Đelmić iz Zvijezde 09 je jedini igrač koji je postigao više od jednog gola izvan 16 metara (protiv Zrinjskog i protiv Sarajeva).

Iz jedanaesteraca je postignuto ukupno 30 golova, a 5 puta su igrači bili neprecizni sa bijele tačke. Tri puta su golmani odbranili jedanaesterac, a dva puta su igrači promašili ili pogodili okvir gola (oba puta igrači Željezničara). Niti jedan igrač nije promašio jedanaesterac više od jednog puta, i niti jedan golman nije odbranio više od jednog jedanaesterca.

Najviše jedanaesteraca dosuđeno je za Borac i za Tuzla City, po šest, a Stojan Vranješ i Vojo Ubiparip su svaki put bili precizni. Najviše jedanaesteraca dosuđeno je protiv Mladosti, šest, a zanimljivo je da tri nisu realizirana. Semir Bukvić je stajao na golu kada je jedanaesterac promašio Ermin Zec, Tarik Abdulahović je odbranio penal kapitenu Sarajeva Krsti Velkoskom, dok je Emil Velić odbranio penal Veliboru Đuriću.

U 19 odigranih kola Premijer lige BiH postignuto je 13 autogolova, a jedino je Miloš Simonović iz Radnika postigao dva autogola. Igrači Zvijezde 09 i Radnika su najviše puta prevarili vlastitog golmana, po četiri puta.

Golmani Zrinjskog na jedanaest utakmica nisu primili gol, a prati ih Sarajevo čiji golmani nisu primili gol na 10 utakmica. Golmani Zvijezde 09 su samo dva puta ove sezone uspjeli sačuvati svoju mrežu netaknutom, dok su golmani Mladosti i Slobode po tri puta uspjeli sačuvati mrežu.

Najubjedljiviju domaću pobjedu upisao je Željezničar, koji je u 10. kolu savladao Zvijezdu 09 rezultatom 6:0. Najubjedljiviju gostujuću pobjedu ostvarili su igrači Tuzla Cityja, koji su u prvom kolu u Ugljeviku savladali Zvijezdu 09 rezultatom 1:5.

Najčešći rezultat na utakmicama PLBiH u jesenjem dijelu sezone je 1:0. Ovim rezultatom završeno je 17 utakmica, a po 12 puta su utakmice završene rezultatima 0:0 i 2:1. Deset utakmica Premijer lige BiH okončano je rezultatom 1:1, odnosno rezultatom 3:0 (uključen i službeni rezultat).

Ukupno 41 utakmica je završena pobjedom jednim golom razlike, 22 utakmice su okončane pobjedom od dva gola razlike, 15 utakmica je okončano pobjedom od tri gola razlike, 6 je okončano pobjedom od četiri gola razlike, a jedna je okončana pobjedom sa više od četiri gola razlike.

Najviše igrača u jesenjem dijelu sezone koristili su treneri Mladosti, Zvijezde 09 i Zrinjskog, po 27 igrača, dok su treneri Radnika i Širokog Brijega, odnosno trener Željezničara Amar Osim, koristili po 22 igrača u prvom dijelu prvenstva. 

Nizovi

Najviše pobjeda u nizu: 5 (Borac)
Najviše utakmica bez poraza u nizu: 11 (Željezničar)
Najviše remija u nizu: 3 (Široki Brijeg)
Najviše poraza u nizu: 7 (Zvijezda 09)
Najviše utakmica bez pobjede u nizu: 14 (Zvijezda 09)
Najviše utakmica bez primljenog gola u nizu: 4 (Borac, Sarajevo, Željezničar, Zrinjski)
Najviše utakmica bez postignutog gola u nizu: 5 (Mladost DK)
Najviše utakmica u nizu u kojima je postignut gol: 10 (Željezničar)
Najviše utakmica u nizu u kojima je primljen gol: 8 (Sloboda)

*Zabranjeno je svako preuzimanje sadržaja bez dozvole autora i navođenja izvora. | PLBiH - Premijer liga BiH.

Copyright PLBIH © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.
P